Zakliczyn
Jubileusz parafii i święto fasoli
To wyjątkowe wydarzenie, które od wielu lat przyciąga zarówno mieszkańców, jak i gości z całej Polski i zagranicy, oferując niepowtarzalną okazję do delektowania się potrawami na bazie fasoli, a także celebracji lokalnych tradycji i kultury.
Zanim na zakliczyńskim rynku zaczęła królować fasola przed południem odbyło się kolejne wydarzenie w kościele pw. św. Idziego Opata- uroczystości jubileuszowe z okazji 700-lecia powstania. Początki parafii to połowa XII wieku, chociaż datowanie jest nieco późniejsze w Kronikach Długosza. Pierwotna nazwa Zakliczyna to Dunavitz, a następnie Opatkowice. Prawdopodobnie w połowie XII wieku przybyli do miejscowości benedyktyni z Tyńca i ufundowali drewniany kościółek. Jego patronem został św. Idzi, którego kult był w tym czasie niezwykle rozpowszechniony. Kościół był później przebudowywany i powiększany, ale został zniszczony w 1735 roku podczas pożaru. Inicjatywę budowy nowego kościoła podjął w 1739 roku proboszcz ks. Mikołaj Błoński. Budowa trwała prawie 30 lat. Świątynia otrzymała późnobarokowy wystrój z elementami rokoko. Odbyła się Msza św., której przewodniczył biskup tarnowski Andrzej Jeż. Biskup poświęcił odnowioną świątynię i odsłonił tablicę upamiętniającą wszystkich znanych z imienia i nazwiska proboszczów. Następnie zaprezentowana została inscenizacja historyczna poświęcona patronowi kościoła.
- Rok 2025 jest rokiem jubileuszowym. Zaczęliśmy od wystawy poświęconej Wielkiemu Rodakowi, ale też Honorowemu Obywatelowi Gminy Zakliczyn św. Janowi Pawłowi II. Z kolei na jesieni zorganizujemy konferencję historyczno-naukową pokazującą wielkie dziedzictwo chrześcijańsko- kulturowe, jakim jest 700 lecie parafii pw. Św. Idziego w Zakliczynie – mówi burmistrz miasta i Gminy Zakliczyn Dawid Chrobak
Gdy uroczystości jubileuszowe dobiegły końca na zakliczyńskim rynku rozpoczął się Małopolski Festiwal Fasoli, od prezentacji uczestników Jarmarku Produktu Lokalnego, wśród których pojawiło się stoisko z węgierskiego Jászfényszaru.
- Gmina Zakliczyn, dolina Dunajca słynie z upraw fasoli „Pięknego Jasia”, produktu chronionego unijnym certyfikatem. Blisko 40 stoisk wystawiło produkty powstałe na bazie fasoli. To jest bardzo dobra okazja by promować lokalny, produkt, który jest zdrowy i smaczny – podkreśla burmistrz miasta i gminy Zakliczyn Dawid Chrobak.
Fasola zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, witaminy B1 i B2, a także wapno, żelazo, potas i kwas foliowy. Wyjątkowość tej odmiany fasoli polega na tym, że jest ona szczególnie bogata w składnik zwany „pierwiastkiem życia” – magnez. Tę swoją cechę „Jaś” zawdzięcza środowisku, a zwłaszcza glebie, na której rośnie, bogatej właśnie w magnez. Z "Pięknego Jasia" można zrobić dosłownie wszystko. Nad Dunajcem fasola wykorzystywane jest od pokoleń, jako podstawowy składnik zupy, ale także do wytwarzania kiełbas, rolad, pasztetów itp. W niedzielę można było ją skosztować na wiele sposobów, z czego chętnie korzystali liczni goście zakliczyńskiego święta. Tradycyjnie burmistrz Zakliczyna Dawid Chrobak częstował zupą fasolową po zakliczyńsku wszystkich przybyłych gości. Do stoiska ustawiła się długa kolejka, a porcji wydano ponad tysiąc.
Organizatorzy przygotowali dla rodziców i dzieci strefę rodzinną. Były zabawy, animacje i nagrody dla najbardziej kreatywnych uczestników tej strefy rodzinnej. Po części oficjalnej sceną zawładnęli artyści. Zaczęło się od prezentacji tych najmłodszych, a mianowicie uczestników zajęć baletowych w Zakliczynie prowadzonych przez Szkołę Tańca – 2B Dance.
Gwiazdą wieczoru był pochodzący z ziemi limanowskiej zwycięzca 13. edycji The Voice of Poland Dominik Dudek.